Her kommer afsnittet om “Diagnose” på siden om “Kønsinkongruens (transkønnethed)” (for fagpersoner) på Sundhed.dk:
[NB: Fremhævningen er min.]
“Siden 1990’erne har diagnoserne vedrørende utilfredshed/ubehag ved det tildelte køn ændret sig markant. I WHO’s internationale sygdomsklassifikation ICD-9 fra 1977 blev transsexuality omtalt i kapitlet om seksuelle afvigelser, i ICD-10 fra 1992 findes transsexualism omtalt i kapitlet om kønsidentitetsforstyrrelser, og i ICD-11 fra 2018 er begrebet gender incongruence placeret i et særligt seksualmedicinsk kapitel.
I Danmark valgte man fra 1. januar 2017 at forlade ICD-10 klassifikationen efter et politisk pres for at fjerne transkønnethed fra det psykiatriske diagnosesystem. Man ønskede dermed at understrege, at der ikke er tale om hverken psykiatrisk eller somatisk sygdom. Af samme grund anvender man i dag Z-diagnosen ”DZ768E1-E4 Kontakt pga. kønsidentitetsforhold” i klinisk praksis.
Der er sket en væsentlig ændring fra tidligere, hvor diagnosen alene baserede sig på et lægeligt skøn, til i dag, hvor grundlaget for udredning og behandling er, at en person bedst selv kan føle, hvorvidt der foreligger kønsinkongruens eller ej. Det sundhedsfaglige personales opgave er dermed skiftet til primært at afklare, om der foreligger kønsligt ubehag i en sådan grad, at behandling er indiceret i henhold til Sundhedsstyrelsens vejledning på området 6 – eller om der er afgørende kontraindikationer, som taler imod terapeutiske indgreb.”
——————-
Hmmmmmmm.
——————-
Ovenstående citat kan man læse her: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/sundhedsoplysning/forebyggende-medicin/lgbt/koensinkongruens/
———————————————————————-
OPDATERING:
Siden jeg skrev om det, har Sundhed.dk skjult oplysningen om, at det var “et politisk pres”, der i 2017 fik de danske læger til at stoppe med at klassificere kønsdysfori som en psykisk sygdom … Den indrømmelse var åbenbart for ubekvem at have stående sort på hvidt.
Det kan du læse mere om – og se dokumentation for – her:
————————————————————————
PODCAST
Jeg har været gæst i Dansk Regnbueråds podcast. Emnet var kønsskifte for børn – og de mange meget problematiske lag, der er i den måde, vi tackler børn og unge med identitetsforstyrrelse på i disse år.
Du kan høre podcastepisoden her:
https://regnbuerod.buzzsprout.com/2063983/11681591-lotte-ingerslev-konskamp-for-born-unge-deres-foraeldre
————————————————————————
VIL DU “BUY ME A COFFEE”?
Det koster penge at få adgang til en del af de videnskabelige artikler og andre publikationer, som jeg anvender, når jeg skriver indlæg på transkoen.dk.
En videnskabelig artikel koster typisk 40 euro. På månedsbasis beløber mine udgifter sig til 2000-3000 kr om måneden. Det betaler jeg af egen lomme.
Hvis du vil hjælpe lidt til med at dække nogle af omkostningerne, så jeg kan fortsætte, er jeg meget taknemmelig. 🙂